Teambuilding

In een bedrijf staat samenwerking centraal. Maar wat nu als de samenwerking niet optimaal is? Bijvoorbeeld omdat er geen goede werksfeer is of de communicatie nogal wat te wensen overlaat. Om de samenwerking in een bedrijf te verbeteren is een teambuilding activiteit een ideale oplossing. Teambuilding is niet alleen geschikt als de werksfeer te verbeteren; je kunt het ook zien als een manier voor werknemers om elkaar beter te leren kennen of gewoon als een dagje ontspanning. Teambuilding activiteiten zijn behoorlijk divers in hun karakter, maar door dit artikel te lezen krijg je toch een goed beeld.

Haal eruit wat erin zit

Het doel van veel teambuilding activiteiten is om meer samenwerking in de groep te krijgen. Medewerkers zijn vaak tijdens hun werk bezig met hun eigen dingen en hebben soms geen oog voor anderen. Bovendien hebben veel mensen verborgen talenten die niet zichtbaar zijn in alledaagse situaties.

Bij teambuilding haal je eruit wat erin zit, zoals dat zo mooi heet. Er zijn bijvoorbeeld trainingen en activiteiten waar wordt gekeken naar individuele talenten en vaardigheden. Door deze voor de hele groep te belichten leert iedereen van elkaar waar de krachten en eventuele zwaktes in de samenwerking liggen. Je leert efficiƫnt met elkaar om te gaan en verbeterpunten te tackelen.

Een verkapt bedrijfsuitje

Veel teambuilding activiteiten worden buiten de deur georganiseerd. Je gaat dan met iedereen uit het personeel naar bijvoorbeeld een activiteitencentrum. Bij veel van deze teambuilding activiteiten gaat het om samenwerken, maar soms staat ook competitie centraal. Denk bijvoorbeeld aan sporten of interactieve puzzels.

Eigenlijk geldt voor iedere teambuilding activiteit dat doelmatigheid centraal staat. Je leert om beter met je team samen te werken. Hoewel dit misschien in een volkomen vreemde context is, zul je merken dat ook de samenwerking op de werkvloer verbetert. Uiteindelijk komt dit natuurlijk de productiviteit ten goede. Het verschilt natuurlijk wel per bedrijf welke activiteit het beste aanslaat.

Verder lezen: